Jaterní dieta – její principy a vhodné i nevhodné potraviny

Jaterní dieta je nutná u lidí s onemocněním postihujícím játra, např. při hepatitidě, mononukleóze, stejně jako při poškození jater alkoholismem, otravou léky či drogami. Výrazně ulevit však může i lidem, kteří se cítí unavení, procházejí náročnou detoxikací nebo zkrátka jen chtějí svým játrům dopřát odpočinek.

JátraPrincip jaterní diety spočívá především v omezení tuků a živočišných bílkovin, které játra nejvíce zatěžují. Díky těmto úpravám jídelníčku mají játra méně práce a tím i čas na regeneraci. Platí zde jednoduché pravidlo. Čím důsledněji budeme tuto dietu dodržovat, tím rychleji můžeme očekávat pozitivní výsledky.

Pokrmy při jaterní dietě připravujeme pouze vařené či dušené. Vyloučené je smažení, uzení, opékání či grilování. Jíme asi 4 – 5x denně menší porce. Naopak není vhodné se přejídat po delším hladovění v průběhu dne.

Jaterní dieta bohužel není nic pro gurmány. Vynechat bychom měli i většinu koření, které svou pikantností játra dráždí, a méně solit.

Vhodné potraviny:

  • Maso: Pouze libové, netučné kuřecí, krůtí, mořské i sladkovodní ryby. Množství konzumovaného masa nepřehánět, neboť i výše uvedené patří mezi živočišné bílkoviny.
  • Mléčné výrobky: pouze sýry s velmi nízkým obsahem tuku, nízkotučný jogurt
  • Vejce: Jenom bílky. V pozdější, méně přísné fázi diety, je možné použít 1 – 2 vejce za den k přípravě jiných pokrmů.
  • Zelenina: Syrová, vařená či dušená. Vyhnout bychom se měli pikantním druhům jako je cibule, česnek, černá ředkev, chilli papričky apod. Stejně tak i nadýmavé zelenině, např. kapustě.
  • Ovoce: syrové či mražené
  • Ořechy: vlašské, lískové, mandle
  • Přílohy: brambory, bramborové knedlíky, krupicový knedlík, rýže, pohanka
  • Koření: majoránka, tymián, bazalka, petrželka, oregano, bobkový list
  • Nápoje: nesycená voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, zelený čaj

Nevhodné potraviny:

  • Maso: jakákoli tučná masa, paštiky, uzeniny, konzervy, jitrnice, hamburgery, slanina, vnitřnosti (kromě jater)
  • Mléčné výrobky: tučné sýry, jogurty, zmrzliny, plnotučné a kondenzované mléko, smetana
  • Vejce: vaječné žloutky a pokrmy z nich, majonéza, tatarka
  • Pochutiny: čokoláda, dorty, tučné moučníky, krémy
  • Ořechy: kokos, solené oříšky
  • Koření: pepř, paprika, kari, hřebíček, nové koření, ocet, chilli
  • Nápoje: veškerý alkohol, slazené nápoje a limonády, čokoládové či mléčné nápoje

Sporné potraviny:

Ačkoli v případě alkoholických nápojů a tučných či smažených jídel si můžeme být jejich nežádoucími účinky na játra jistí, existují některé potraviny, jejichž zařazení se i v rámci důvěryhodných zdrojů liší. Jedná se např. o těstoviny, ořechy, luštěniny, hovězí a vepřové maso apod. Zde skutečně strávníkovi nezbývá, než dané potraviny otestovat a v případě, že se po jejich konzumaci vyskytne zvýšená únava, tlaky či bolesti v oblasti jater nebo trávicí potíže, z jídelníčku je zkrátka vyřadit.

Stejně tak je vhodné se při stravování řídit principy dělené stravy a vyloučit i netučné moučníky a sladkosti, které přispívají k překyselení organismu. Ačkoli tato opatření nejsou přímo součástí jaterní diety, jejich dodržování omezí nadbytečný vznik škodlivin při trávení a celý proces regenerace jaterních buněk tak urychlí.

 

Foto: Wikimedia