Ovocné a zeleninové šťávy – elixír zdraví

Dnes je již všeobecně známo, že současný způsob života moderní civilizace lidskému zdraví příliš neprospívá. Spěch, stres, nezdravé stravovací návyky, znečištění životního prostředí, to vše narušuje naši vnitřní tělesnou rovnováhu a přináší s sebou nepřeberné množství nepříjemných symptomů. Naštěstí nám je příroda stále připravena podat pomocnou ruku v různých formách. Jednou z nich jsou i přírodní, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy.

juiceBavíme-li se o blahodárných účincích pití šťáv, máme na mysli šťávy čerstvé, připravené kvalitním odšťavňovačem. Kupované džusy mohou být chemicky upravované, doslazované, často s minimálním obsahem prospěšných látek a působící na organismus kyselinotvorně.

Přírodní, čerstvé šťávy naproti tomu působí zcela opačně. Jejich konzumace zásobuje naše tělo celou řadou nezbytných vitamínů, minerálů a enzymů v organické podobě, která je pro vstřebání a využití těchto látek pro naše tělo klíčová. Kromě toho pravidelné pití těchto šťáv naše tělo čistí a zbavuje ho toxických látek a usazenin.

tip: Vypijte ráno na lačno alespoň 500 ml šťávy a pozorujte, jak dlouho bude vaše tělo syté bez jediného sousta.

Živiny obsažené ve zkonzumované šťávě se během několika minut rychle vstřebávají do krevního oběhu. Tak mizí pocit hladu a tímto způsobem mohou šťávy přispívat k redukci hmotnosti při souběžném nárůstu vitality, na rozdíl od mnoha redukčních diet. Čerstvé šťávy jsou rovněž dobře vstřebávány i lidmi se silně zanesenými střevy, kteří již mají potíže se získáváním živin z běžné stravy.

Čerstvé šťávy eliminují překyselení i pesticidy

Navíc pití zejména zeleninových šťáv pomáhá předejít překyselení a udržovat acidobazickou rovnováhu našeho těla (správný poměr kyselých a zásaditých látek), čímž působí jako prevence celé řady zdravotních potíží.

K výčtu pozitiv můžeme připočíst i eliminaci příjmu dnes tolik diskutovaných pesticidů, neboť tyto škodlivé látky se v ovoci a zelenině vážou na vlákninu, nikoli na vodu. Vzhledem k tomu, že při přípravě šťáv dochází k oddělení vody od vlákniny, pesticidy se do šťávy neuvolňují.

Proč šťávy, když je možné jíst ovoce a zeleninu vcelku

Často se v souvislosti s pitím šťáv objevuje otázka proč konzumovat šťávy, když je možné jíst ovoce a zeleninu vcelku. Odpověď je jednoduchá. Jíst ovoce či zeleninu vcelku je samozřejmě také vhodné, neboť určité množství vlákniny čistí naše střeva a podporuje jejich peristaltiku. Nicméně k tomu, aby tělo v trávicím procesu oddělilo šťávu s prospěšnými látkami od vlákniny, potřebuje určité množství energie, zatímco vstřebání samotné šťávy je z hlediska energetického výdaje minimální a proto výhodné.

Kromě toho je potřeba si uvědomit, že šťáva jako taková je velmi koncentrovaným elixírem zdraví a zkonzumování takového množství ovoce či zeleniny rovnající se danému objemu samotné šťávy je někdy problematické, ne-li nemožné. Tímto způsobem můžeme naše tělo obohatit o relativně velké množství prospěšných látek bez jakékoli ztráty energie, nehledě na výše zmíněný problém možných pesticidů.

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net