Zázvor – pomocník při nachlazení, potížích s trávením či vysokém cholesterolu

Zázvor obecný patří mezi trvalky. To, co však tuto rostlinu proslavilo, není její růžovobílý či nažloutlý květ, nýbrž známý oddenek. Používá se jako koření, kandovaný, strouhaný nebo na výrobu limonád. Čím však může zázvor prospět našemu zdraví?

gingerZázvor vděčí své pověsti osvědčené kulinářské pomůcky hlavně své nezaměnitelné, sladce pikantní chuti. Tu mají na svědomí aromatické látky obsažené v jeho oleji. Není proto divu, že se v Indii a Číně užívá už přes tři tisíce let.

 

Zázvor desinfikuje a prohřívá

Zázvor se vyplatí konzumovat převážně v zimě, neboť je skvělou prevencí proti chřipce a nachlazení. Dobře však poslouží i v případě již propuknuté nemoci. Jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky zklidňují bolavý krk a zmírňují průběh onemocnění. Kromě toho vhodně prohřívá tělo, což při hrozícím nachlazení také není na škodu.

tip: Nakrájejte několik plátků oddenku zázvoru a zalijte je v hrníčku svařenou vodou. Pijte nápoj teplý. Dochutit ho lze také hřebíčkem a skořicí. V případě žaludečních potíží je však raději vynechejte.

 Když zlobí trávení

Zázvor se uplatní i při trávicích potížích. Pomáhá při nechutenství, podporuje vylučování žluče, mírní nevolnost v těhotenství nebo v průběhu cestování. Většina lidí jistě ráda uslyší, že snižuje hladinu cholesterolu.

Tradiční čínská medicína ho doporučuje jako podporu okruhu sleziny, kam kromě tohoto základního orgánu spadá zejména slinivka a žaludek. Zázvor patří také mezi přírodní afrodisiaka.

Všeho moc škodí

Jelikož platí, že přehnat se to dá s čímkoli, i v případě zázvoru bychom se měli držet zásady „všeho s mírou“. Onou mírou by v tomto případě mělo být množství 5 gramů, při jehož překročení se mohou dostavit nežádoucí účinky ve formě nevolnosti, pálení žáhy nebo průjmu.

Opatrní by měli být i lidé užívající léky na ředění krve, neboť zázvor by mohl jejich účinek zvyšovat. Obezřetní by měli být i diabetici a lidé se srdečními problémy.

 

Foto: Freedigitalphotos.net