Vitamín B1 – pro silné nervy a dobré trávení

Vitamín B1, známý také jako thiamin, patří v dnešní době mezi nejdůležitější vitamíny skupiny B. Proč je vhodné ho doplňovat, v jakém množství a v čem je vlastně obsažen?

pilulky - vitamín B1Značný význam vitamínu B1 souvisí s nezdravými stravovacími návyky a způsobem životního stylu současné většinové populace. Zvýšený přísun thiaminu je žádoucí u milovníků moučných a sladkých jídel či kávy. Větší nároky na jeho spotřebu má rovněž přítomnost chronického stresu, tolik příznačného pro dnešní dobu. I v případě intenzivní fyzické zátěže nebo přísné redukční diety bychom měli na tento vitamín pamatovat.

Příznaky výrazného deficitu

V případě dlouhodobého značného nedostatku vitamínu B1 se můžeme setkat především s obtížemi v oblasti psychiky a nervového systému. Docházet může ke zhoršování krátkodobé paměti, koncentrace a v některých případech i ke zmatenosti. Není proto divu, že se thiamin používá i ke zmírňování dopadu stárnutí a příznaků Alzheimerovy choroby. Dopady nedostatku vitamínu B1 na nervový systém se mohou projevit jako nespavost, deprese, nejistota či přecitlivělost.

Stejně tak můžeme pozorovat i psychickou či svalovou únavu nebo změny tlaku a tepu. Podávání zvýšených dávek tohoto vitamínu se osvědčilo i při léčbě poruch zažívacího systému.

tip: Jednorázové předávkování vitamínem B1 funguje jako dobrá obrana proti hmyzu.

Dostatek thiaminu naopak podporuje funkci nervového systému, zlepšuje náladu, trávení, posiluje srdeční sval či brání únavě.

Dávkování a přirozený výskyt

Z hlediska dlouhodobé prevence nedostatku postačí denní příjem 1 – 2 mg vitamínu B1 denně. Při akutních uvedených problémech je však vhodné přijímat 5 – 30 mg po dobu asi 30 dní. Projevy při předávkování nejsou známy.

Při uvedeném dávkování bychom také měli brát v úvahu, že hladinu tohoto vitamínu snižují některé léky předepsané lékařem. Jedná se o antibiotika, diuretika (léky na odvodnění organismu), perorální antidiabetika a léky na epilepsii. Kofein tento vitamín rovněž ničí.

Mezi nejbohatší přirozené zdroje vitamínu B1 patří pšeničné otruby, klíčky, brambory, fazole, rýže natural, pohanka, pivovarské droždí, listová zelenina či květák. Nelézt ho můžeme rovněž v játrech, vejcích, skopovém mase, mandlích, lískových a vlašských ořeších.