Lysin patří mezi relativně méně známé aminokyseliny, ovšem jeho podávání má poměrně zajímavé žádoucí účinky na lidské zdraví. Které to jsou a jak lysin vlastně užívat?
Lysin se řadí mezi tzv. esenciální aminokyseliny, což znamená, že ho lidské tělo není schopno produkovat samo a získává ho konzumací některých potravin. Stejně jako v případě celé řady dalších aminokyselin se jedná o jakýsi stavební materiál pro buňky našeho těla.
S čím lysin pomáhá
Lysin je používán k obnově tkáně cév či pojivové tkáně, k produkci enzymů, hormonů i protilátek. Mimořádně důležitý je rovněž pro torbu kostí a to i z toho důvodu, že podporuje vstřebávání vápníku. Sportovci jistě uvítají jeho dobré regenerační účinky na svalovou soustavu, lze ho proto využít po jakýchkoli náročných fyzických výkonech. Zároveň urychluje hojení například po chirurgických zákrocích či úrazech. Využití pochopitelně nalezne i v rámci budování svalové hmoty.
tip: Užívejte 2 – 3 lžičky sypaného lysinu v průběhu dne po náročném fyzickém výkonu a pozorujte, jak výrazně se zkrátí doba potřebná na regeneraci. Dbejte však na dostatečný stravovací režim. Lysin zrychluje metabolismus a bez dostatku stravy by se mohla dostavit výrazná nevolnost.
Další zajímavou vlastností, která by neměla uniknout naší pozornosti, je fakt, že lysin dobře funguje jako léčba oparu. Potlačuje totiž aktivitu herpes viru, který opary způsobuje, čímž urychluje jejich hojení a zabraňuje i jejich šíření. Právě tato vlastnost je důvodem, proč by měl být lysin užíván zároveň s dnes tolik oblíbenou aminokyselinou zvanou arginin. Ten totiž naopak vznik oparů podporuje. V případě užívání argininu bychom měli užívat lysin v poměru 2:1 ve prospěch argininu.
Výskyt v potravinách a symptomy nedostatku
V potravinách se lysin vyskytuje zejména v hovězím a vepřovém mase, rybách, čočce, fazolích, sójových bobech či sýru parmezánu. Naopak jeho obsah v obilovinách je zcela minimální. Nedostatek tak hrozí především veganům nebo lidem s nedostatkem uvedených potravin v běžném jídelníčku. Mezi příznaky nedostatku patří především chronická únava, snížená imunita či anémie. V potaz bychom také měli vzít fakt, že lysin ničí suchá tepelná úprava jídla jako je pečení či smažení. Vaření by ho naopak znehodnocovat nemělo.
Doporučené dávkování
Při užívání samotného lysinu se jako denní doporučená dávka uvádí 1g po dobu několika týdnů. Zdravý dospělý člověk však může užívat po uvedenou dobu i 3g dle potřeby. V případě léčby herpes bychom měli dávku zvýšit na 3 – 6 g dle hmotnosti a aktuálního stavu po dobu asi 3 týdnů.
I zde samozřejmě platí, že bychom měli naslouchat řeči vlastního těla. Případné předávkování touto aminokyselinou se může projevit poruchou metabolismu, nevolností, zvracením či nechutenstvím. V případě výskytu kteréhokoli z těchto symptomů je nutné konzumaci lysinu okamžitě přerušit.